ZIOŁA I WITAMINY
NA ODPORNOŚĆ I PRZEZIĘBIENIE
Deszcz, plucha, zawierucha…
Taka pogoda jest daleka od naszej przepięknej polskiej złotej
jesieni, a dodatkowo niesie ze sobą zwiększone ilości infekcji, które
dokuczają wielu z nas w tym okresie. Jak możemy wzmocnić naszą
odporność? Co robić, gdy już dopadnie nas przeziębienie?
Większość ludzi co najmniej raz w roku boryka się z przeziębieniem. U jednych jego przebieg jest łagodny, u innych to wręcz walka o przetrwanie. Niezależnie od tego każdy powinien zadbać o wyleczenie infekcji ze względu na ryzyko wystąpienia powikłań, mogących stanowić niebezpieczeństwo dla organizmu. Pierwsze objawy przeziębienia, takie jak: wodnisty katar, kichanie, ból gardła czy stan podgorączkowy, sprawiają, że sięgamy po gotowe leki, od których oczekujemy natychmiastowej poprawy. Oprócz tego warto zastosować też naturalne, ziołowe preparaty, które od dawien dawna towarzyszą naszym rodzicom i dziadkom w domowej apteczce. Ich działanie nie tylko zwalcza istniejącą infekcję, ale również wzmacnia odporność naszego organizmu, jeżeli sięgniemy po nie jeszcze przed rozpoczęciem sezonu na przeziębienia.

Gdy już dopadnie nas przeziębienie
Zioła stosowane przy przeziębieniu powinny przede wszystkim działać napotnie, przeciwgorączkowo i przeciwzapalnie. Do takich surowców roślinnych możemy zaliczyć:
- Ziele jeżówki pospolitej dzięki obecności polisacharydów ma znaczący udział w pobudzaniu różnych komórek układu odpornościowego, które mają za zadanie zlokalizować i zneutralizować ciało obce.Niestety nie każdy może sobie pozwolić na zastosowanie jej w leczeniu ze względu na to, że może ona uczulać.
- Kora z wierzby białej zawiera w sobie salicylany, co czyni ją naturalną aspiryną, szybko obniża gorączkę, łagodzi ból i leczy stany zapalne. Zioło nie jest zalecane dla astmatyków, osób z wrzodami żołądka oraz uczuleniem na salicylany.
- Owoce bzu czarnego wykazują działanie napotne i przeciwgorączkowe, przez co pomagają w zwalczaniu infekcji przy przeziębieniu. Dodatkowo dzięki właściwościom moczopędnym surowiec ten przyczynia się do szybszego usuwania toksyn z organizmu. Świeże owoce bzu czarnego zawierają sambunigrynę, która jest silnie toksyczna – po spożyciu rozkłada się do cyjanowodoru, a ten upośledza transport tlenu z krwi do tkanek. Sambunigryna ulega rozpadowi w procesie suszenia i obróbki termicznej, dlatego owoce można przetworzyć na sok, syrop lub dżem.
- Kwiaty lipy drobnolistnej działają napotnie, dzięki czemu możemy je stosować przy stanach gorączkowych z towarzyszącymi im dreszczami, dodatkowo pozawala na usunięcie toksyn z organizmu. Działa również łagodząco w przypadku nieżytu nosa, zwłaszcza gdy towarzyszy temu ból głowy.
„Poproszę coś na gardło”
Podczas infekcji bardzo często występuje ból gardła, chrypka oraz kaszel suchy lub mokry. Ból możemy załagodzić, stosując płukanki z liści szałwii lekarskiej oraz z kwiatu rumianku, które wykazują działanie przeciwzapalne. Szałwia posiada również właściwości ściągające i dezynfekujące, dzięki którym możemy stosować ją w przypadku aft, pleśniawek czy zapalenia dziąseł. Natomiast rumianek stosowany jest w przypadku wszelakich zapaleń błony śluzowej jamy ustnej ze względu na działanie odkażające. Oprócz płukanek
Można zastosować gotowe preparaty do ssania zawierające np. miód czy eukaliptus. W przypadku wystąpienia chrypki czy kaszlu suchego warto sięgnąć po syrop z prawoślazu lekarskiego czy babki lancetowatej, które
powlekają warstwą śluzu nasze gardło i tym samym działają nawilżająco. Preparaty zawierające tymianek i podbiał są stosowane, gdy występuje kaszel mokry. Działają wykrztuśnie i odkażająco, co wspomaga oczyszczanie górnych dróg oddechowych.

Sięgnijmy też po witaminy
W okresie jesienno-zimowym warto zadbać o dostarczanie wraz z pożywieniem niezbędnych
witamin, zwłaszcza tych mających wpływ na wzrost naszej odporności. Mowa tu o witaminach A, C, E, D i B6, które w naturalnej i najlepiej przyswajalnej postaci występują w owocach i warzywach.
- Witamina A odpowiada za prawidłowy stan tkanki nabłonkowej, dzięki czemu zapobiega wnikaniu drobnoustrojów do wnętrza organizmu. Poprzez wpływ na zwiększone wytwarzanie ciał odpornościowych, skraca czas trwania przeziębienia. Znajdziemy ją przede wszystkim w jajach, marchwi, tranie, produktach mlecznych oraz wątróbce drobiowej i wieprzowej.
- Witamina C, czyli kwas askorbinowy, powszechnie stosowana przez pacjentów w trakcie przeziębienia czy grypy, a także przez wiele osób uznawana jest za panaceum. Stanowi najbardziej znany antyoksydant, dzięki czemu uczestniczy w wielu przemianach biochemicznych w naszym organizmie. Dodatkowo hamuje proces starzenia się skóry, ponieważ wpływa w dużym stopniu na wytwarzanie kolagenu. Znaleźć ją możemy w owocach dzikiej róży, czarnej porzeczki, warzywach kapustnych, cytrusach czy natce pietruszki. Przy zaopatrywaniu apteczki na sezon jesienno-zimowy warto zwrócić uwagę na preparaty zwierające w swoim składzie dodatkowo rutynę, która ochrania witaminę C przed utlenieniem, tym samym zachowując na dłużej jej antyoksydacyjne działanie.
- Witamina E jako silny przeciwutleniacz eliminuje z naszego organizmu wolne rodniki, które w dużych ilościach powstają w trakcie infekcji. Zapobiega również utlenianiu kwasów tłuszczowych i witaminy A i C. Jej źródłem są m.in. produkty zbożowe, orzechy, oleje roślinne.
- Witamina D w sposób bezpośredni wpływa na proces rozpoznawania i likwidowania antygenów przez limfocyty, zaś ona sama wytwarzana jest w naszym organizmie przy udziale promieni słonecznych. W trakcie chłodniejszych miesięcy, kiedy spędzamy mniej czasu na świeżym powietrzu, warto dodatkowo suplementować witaminę D albo zadbać o dietę bogatą w produkty, które ją zawierają, tj. tłuste ryby, żółtko jajka czy masło.
- Witamina B6, zwana inaczej pirydoksyną, stanowi koenzym dla wielu enzymów naszego organizmu, dzięki czemu uczestniczy w szeregu istotnych reakcji, m.in. wytwarzaniu przeciwciał. Znajduje się głównie w drożdżach, pełnoziarnistej mące, nasionach roślin strączkowych, papryce czy szpinaku. Należy pamiętać, że obróbka zboża czy proces mrożenia powoduje rozkład witaminy B6.
Zanim kupimy w aptece gotowy lek na przeziębienie lub grypę, warto wcześniej zadbać o odpowiednie wzmocnienie naszego układu odpornościowego. Mogą to być zarówno ziołowe herbatki, jak i preparaty zawierające gotowy zestaw witamin na odporność. Jeżeli pomimo tego dopadnie nas przeziębienie w pierwszej kolejności sięgnijmy po naturalne, ziołowe preparaty o działaniu przeciwzapalnym, napotnym i rozgrzewającym.
MARTA PIETROŃ
farmaceuta